top of page
Writer's pictureGergő Gelencsér

Visszautasítottam az együttműködést.

Updated: Feb 6, 2023


(scroll down for english)

Még 2019-ben kaptam egy megkeresést lakás eladásra Budapest szívében. Izgatott voltam, mert ez volt életem első ajánlása egy korábbi ügyfelemtől. A lakás mindössze 19 m2-es volt, de 5 méteres belmagassággal és remek alaprajzzal. Két szintes volt, ami kényelmes életteret biztosított, külön hálószobával az emeleten.


Csak 19 négyzetméterre volt bejegyezve. Nyilvánvaló volt, hogy a tulajdonos szerelmes volt az otthonába, és őszintén szólva nagyszerű hangulata volt, azonban az általa kért ár meg sem közelítette a valóságot.


Mindig megvizsgálom a lakás minden aspektusát, és összehasonlító piaci elemzést készítek. Összehasonlítottam 6 hasonló lakást a környéken. Az eredmény sokkolta őt, és megsértődött, de elismerte, hogy az általam készített elemzés nagyon részletes volt, és megkért, hogy a lakást az eredeti árajánlatával adjam meg, ami 46%-kal magasabb volt, mint az én számításaim. Tisztelettel visszautasítottam a listázást. Azonban nem hagytam ott anélkül, hogy ne adtam volna neki számos javaslatot arra vonatkozóan, hogyan adhatná el a lakást saját maga. Készítettem egy listát és egy pontos tervet a lakás eladására.

Megállapodtunk abban, hogy 3 hónapig hirdeti a lakását, és ha nem tudja eladni, akkor felhív engem. Emlékszem, hogy néhányszor felhívtam, mert őszintén a legjobbat akartam neki.


Ezalatt a 3 hónap alatt 29 különböző ügynök hívta fel, hogy megpróbálta megszerezni a hirdetést, de egyetlen magánember vagy valódi vevő sem volt. Meghívott egy kávéra, és megosztotta velem a tapasztalatait. A legtöbb ingatlanügynök azt mondta neki, hogy könnyen el tudnák adni a lakást, méghozzá olyan magas áron, amilyet ő akart, csak hogy rávegyék, hogy szerződést írjon alá velük. Megtartotta az elemzésemet, és volt egy elképzelése arról, hogy mennyit ér a lakása.


Végül úgy döntött, hogy nem adja el, mivel rájött, hogy a lakása nem ér annyit, mint amennyit eredetileg gondolt.



Következtetés:

Ha el szeretné adni a lakását vagy a házát, előbb értékeltesse fel. Ami engem illet, soha nem írok alá szerződést anélkül, hogy személyesen megvizsgálnám és összehasonlító elemzést végeznék. Ahhoz tehát, hogy viszonylag rövid időn belül a legmagasabb áron tudja eladni, tájékozódnia kell a lehetséges kimenetelről, mielőtt a lakását a meghirdetné.


Ön is került már hasonló helyzetbe? És milyenek voltak a tapasztalataid?


Back in 2019 I got referred to an apartment in the heart of Budapest. I was excited because this was my first ever referral by a previous client. The apartment was only 19 m2 meter but with 5 meter inner height and a great layout plan. It had two floors which made a comfortable living space with a separate bedroom upstairs.


It was registered for 19 Square meter only. It was obvious that the owner was in love with her home and to be honest it had great vibe, however the price she wanted was not even close to the reality of what it was worth.


I always examine every aspect of the apartment and make comparative market analysist. I compared 6 similar apartments in the area. The result shocked her and she was offended, but she admitted that the analysis I made was very detailed and she ask me to list the apartment with her original asking price which was 46% more then my calculations. Respectfully, I refused to list it. However, I didn't leave her without providing her with many suggestions on how to sell the apartment herself . I made a list and a precise plan to sell her apartment.

We agreed that she would list her apartment for 3 months and if she can't sell it, she would give me a call. I remember I called her a few times because I genuinely wanted the best for her.

During those 3 months, she had 29 different agents call her to try to get the listing but not a single private, or real buyer. She invited me for coffee and shared her experiences. Most realtors told her that they could easily sell the apartment and with the high price she wanted just to get her to sign a contract with them. She kept my analysis and had an idea about how much her apartment was worth.


In the end, she decided not to sell it as she had realised that her apartment wasn't worth the price she had initially thought of.


Conclusion:

If you wish to sell your apartment or your house, have it evaluated first. As for me, I never sign a contract without examining it in person and making a comparative analysis. So, to sell it for the highest price in a relatively short time, you need to be informed about possible outcomes before you have your home listed.


Have you ever run into a similar situation before? And how was you experience like?



25 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page